top of page
17276156801_4937c0a5db_k kopio 2.png

Harrastajalle

Miehittämättömät ilma-alukset ovat harrasteilmailun monipuolisin muoto ja sellaista matalan kynnyksen toimintaa, johon on helppo tulla mukaan. Siihen liittyy myös viranomaismääräyksiä ja Suomessa yleisesti harrastetaan avoimessa luokassa, lennätyspaikoilla ja/tai SIL 16 toimiluvalla. Ilmailuliitto tarjoaa jäsenilleen ja kerhoille valmiit luvat sekä palvelut, joilla harrastaminen on joustavaa, turvallista ja helppoa.

16654232234_8014d2528d_k 2 kopio.png

Rekisteröityminen ja merkinnät

Lähes kaikkien harrastajien tulee rekisteröityä Traficomin dronetoimijarekisteriin. Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät vain ne harrastajat, jotka lennättävät alle 250 g painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä laitteita.

Rekisteröityminen tapahtuu Traficomin verkkopalvelussa Droneinfo.fi.

 

Ilmailuliitto on julkaissut jäsenilleen sekä kerhoille erillisohjeen rekisteröitymisestä harrasteilmailussa. Ohje ja lisätietoa löytyy "Foorumilta". Suosittelemme suorittamaan A1-A3 kauko-ohjaajan tutkinnon rekisteröitymisen yhteydessä.

 

Rekisteröitymisen yhteydessä saatu operaattorin rekisteritunnus (muotoa FIN123456789012x) tulee olla merkittynä käytettävään ilma-alukseen ja lisäksi on hyvä laittaa oma nimi sekä puhelinnumero.

Avoin toimintakategoria

Itsenäistä harrastustoimintaa voi harjoittaa viranomaisten määrittelemässä "avoimessa toimintakategoriassa". Toiminta on suhteellisen helppoa mutta erilaisia laitteita koskevat tarkemmat vaatimukset harrastajalle yleensä hieman vaikeasti ymmärrettäviä. Avoin kategoria tiivistettynä:

Kaikilla laitteilla lennätys tapahtuu vain suorassa näköyhteydessä ja alle 120 metrin lentokorkeudessa, huomioiden ilmatilarajoitukset. Lisäksi toiminnassa on ikärajat.

Laitteen ominaisuuksista riippuen suojaetäisyydet ihmisiin ja rakennuksiin vaihtelee. Eri laitteille paljon yksityiskohtaisia teknisiä rajoituksia ja myös erilaisia tutkintovaatimuksia.

 

Lisätietoa avoimesta toimintakategoriasta löydät Traficomin verkkopalvelusta www.droneinfo.fi. 

Kuvaus_drone kopio.png
DSC02208.JPG

Lennätyspaikat

Liiton jäsenkerhoissa voi harrastaa vakiintuneilla kenttäalueilla. Suomessa on jo lähes sata ilmailumääräyksellä perustettua vakituista lennätyspaikkaa eli sallivaa UAS ilmatilavyöhykettä.

Harrastaminen on helppoa, koska laiterajoituksia ei oikeastaan ole. Turvallista toimintaa ohjataan yksinkertaisilla ja helposti ymmärrettävillä kenttäsäännöillä.

Lennätyspaikoille on myönnetty poikkeuksia monista avoimen luokan rajoituksista. Esimerkiksi ikärajoja tai tutkintovaatimuksia ei ole. Jopa 1500 metriin saakka nousevat lennätyskorkeudet on porrastettu paikallisesti ilmatilarakenteen mukaan. Laitteille ei ole asetettu muita rajoja kuin 25/100 kg enimmäispainot.

Lennätyspaikoilla tutustuu myös muihin harrastajiin ja hienot kenttäalueet mahdollistavat monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

SIL 16 toimiluvalla joustavuutta

Ilmailuliiton jäsenten ja kerhojen harrastusmahdollisuudet ovat paljon paremmat myös kenttien ulkopuolella. SIL 16 on kuin lentäjän lupakirja mutta miehittämättömään ilmailuun. Turvallisuuden hallinta perustuu lennättäjän osaamiseen.

  • Enemmän lennätyskorkeutta

  • Vähemmän laitteistovaatimuksia

  • Ei muodollisia suojaetäisyyksiä

  • Laadukas koulutus - enemmän turvallisuutta

  • Sisältää vakuutusturvan

 

SIL 16 mahdollistaa avointa luokkaa joustavamman harrastamisen. Lennätä siellä missä haluat ja millä haluat - vaikka itserakennetulla lennokilla mökkirannassasi!

Lue lisää 

_DSC4686.jpg
DSC02455_edited.jpg

Yleistietoa asetuksista ja määräyksistä

Harrastajan silmin katsottuna määräykset saattavat vaikuttaa vaikeasti hahmotettavilta. Ylätason säädösperustan asiassa muodostaa EU asetus ja Suomen Ilmailulaki. Käytännön toimintaa on tarkennettu ilmailumääräyksillä. Lisätietoa asetuksista, lainsäädännöstä ja määräyksistä löydät ”Foorumilta”.

 

Käytännössä harrastajalle asiat ovat kuitenkin yksinkertaisia. Lähes kaikkien tulee rekisteröityä. Sitten voi valita haluaako harrastaa itsenäisesti viranomaisten ”avoimessa toimintakategoriassa” vai haluaako toimia helpommin ja joustavammin liittymällä kerhoon sekä liittoon.

bottom of page